facebookflickr

8838931-hd-planet-earth

Mă uit în dreapta noastră, de unde vine ploaia și nu înteleg de ce ne comportăm așa. Asta nu înseamnă că dacă mă uit in stânga( de unde vin blugii :) ) văd o mare deșteptăciune. Îl mai știți pe Charles Chaplin? Eu mi-l aduc aminte dintr-un filmuleț în care mânca un bocanc, poate voi vi-l aduceți aminte din alte filmulețe/filme comice. Dar puteți să vă uitați la clipul de mai jos și vă dați seama că și pe vremea aceea oamenii își cunoșteau greșelile. Posibil sa le fi știut și mult mai înainte. 

Și auzim zi de zi citate gen

“Normal is getting dressed in clothes that you buy for work and driving through traffic in a car that you are still paying for - in order to get to the job you need to pay for the clothes and the car, and the house you leave vacant all day so you can afford to live in it.” 

Facem ceva să schimbăm asta? Constatăm absurditatea vieții pe care o ducem și mai înghițim în sec o dată.

Acum să privim puțin la ce trebuie să schimbăm în viețile noastre ca să evoluăm către o altfel de societate, una mai bună.

1. Renunțarea la proprietate.

Nu vă gandiți la comunism că nu are nici o legătură, dar trebuie să vă gândiți ca există deja Couch Sourfing sau Street Bank . De ce nu am putea ridica asta la un alt nivel, astfel incât să nu ținem lucrurile la noi în casă și să le luăm doar când le putem folosi. Ne-a fost imprimată în cap acestă noțiune greșită de proprietate. Da, trebuie să avem și lucrurile noastre, dar sunt atâtea lucruri ce pot fi impărțite. Să vă imaginați o lume în care poți să pleci când vrei, unde vrei și să faci ce vrei. Proprietatea te subjugă, nu te eliberează. Dacă nu mai deții ceva, oare mai există hoți? Acum nu trebuie să exindeți lipsa proprietății și la lucruri personale, dar trebuie să vă gândiți la casă, la mașină, la calculator și alte obiecte care pot fi folosite de mai multe persoane.

2. Economie reală

Tot aud în media despre economie, dar parcă noțiunea de bază a economiei a fost uitată. Când ne gândim la economie ar trebui să ne gândim la cumpătare, chibzuială și la măsură. Se întâmplă așa ceva în ziua de azi? Există abundență într-un loc și săracie in alt loc. Nu mă gândesc la haiducime. Nu vreau să iau de la bogați și să dau la săraci. Totuși aș vrea ca la un moment dat, ca oamenii bogați să renunțe la averilor lor pentru că asta simt - în altă ordine de idei.

Și acum la subiect, cum privesc eu economia normală? Luăm pământul și îî numărăm resursele, uitând de hotare! Da? Uitând de hotare! Și vedem ce avem, unde avem și cât avem. Trecem totul pe "hârtie", vedem ce avem și ce trebuie să punem la păstrare.  Apoi ne dezvoltăm o strategie de consumare a resurselor din abundență, cu un control permanent al lor. Dacă se schimbă ceva în raportul abundenței, regândim problema. Fiecare produs să fie așa gândit încât să fie durabil și adabtabil la nevoile viitoare.

Dacă renunțăm la proprietate, hotare și aveam o economie reală, păi atunci renunțăm la bani. Păi dacă renunțăm la bani, nu reunțăm și la reclame? Dacă facem cel mai bun produs, din toate punctele de vedere, oare mai este necesară reclama? Cate resurse se consumă oare pe reclamă?

3. Satisfacerea nevoilor primare pentru fiecare om

Care sunt nevoile primare ale omului? Păi hrană, adăpost și afecțiune. Cam asta e, nu? Dacă reușim să satisfacem aceste nevoi pentru fiecare nou născut, nu credeți ca am rezolva o mare parte din problemele noastre actuale? 

Pe lângă cazurile de excepție, majoritatea oamenilor care sunt în închisoare pornesc de la aceste lipsuri. Câtă risipă de resurse se face cu inchisorile?

Pornind de la satisfacerea nevoilor primare,  trebuie să schimbăm cum ne educăm copii, pentru că pur și simplu greșim.  

Probleme în aceste sistem?

Dacă totul este la dispoziția tuturor, cine are parte de bucățica cea mare și cine de cea mică? Cine mănancă trufe și cine nu? Cred că înțelegeți ce vreau să zic. Unele probleme de acest gen se pot rezolva, dar clar unele nu au soluții. Nu există de toate pentru toți!  Pentru produsele care nu sunt din ambundență putem încuraja consumul local și rezolvăm o mare parte din probleme. Vrei să mănănci trufe? Păi te duci și mănânci trufe, nu te duci și le cumperi de la supermarket. 

Chiar și așa, undeva tot o să se gaseasca o problemă. Pentru a putea să existe acest sistem, trebuie să evoluăm spiritual (și nu mă refer la nirvana, sau alte minuni) și să realizăm ce lucruri sunt importante în viață. Să începem să ne uităm și la religii. Credeți ca Eliade degeaba le-a studiat așa bine? Putem invăța din fiecare religie câte ceva bun, să începem să sortăm și să luăm ce este bun, pentru că dacă citim cu atenție, o să găsim mari adevăruri. A aplicat vreodată cineva ortodoxia cu adevărat?

Și din start,  acest sistem nu spune că este unul perfect, doar că este mai bun decât orice sistem existent și este în pas cu vremurile actuale (zeitgeist). 

Comparaţii

Ştiu că acest sistem aduce mult a comunism, dar să nu uităm că în acel sistem (chiar şi la nivel ideologic) exista o facţiune care conducea şi aproape în toate sistemele care au existat şi există, găsim un dictator. Acest sistem nu mai poate fi condus de om, ci trebuie condus de un set de reguli. Si la randul lor,  regulile pot fi schimbate pentru a fi in pas cu vremurile actuale.

Actualitate

Acum trebuie să vă gândiți ca toate acestea se pot realiza acum, cu ajutorul tehnologiei. Acum, munca nedorită poate fi realizată de mașini, de tehnologie, doar dacă știm în ce direcție să privim și să nu mai privim așa haotic. Să privim în față, să evoluăm. Tehnologia s-a dezvoltat enorm, poate crea abundență, trebuie doar să ne folosim de ea. Este destul pentru toată lumea acum.

Și dacă reușim să înlocuim munca repetitivă și plictisitoare, păi atunci cetățeanul are timp să se dezvolte cum vrea el, pentru că pe lângă timp liber, el are și necesitățile primare asigurate. El trăiește într-o comunitate unde se poate dezvolta în ce direcție dorește și dacă această comunitate sau mediu nu este ce-i place, poate să plece în alt loc. Nimic nu-l împiedică! Poate să se ducă oriunde dorește, pentru că este liber s-o facă și nu-l costă nimic.

Cetățeanul trebuie să contribuie cu ceva la comunitate, nu pentru că este obligat, ci pentru că omul este o ființă creatoare și nu leneșă. Orice om are o pasiune și acum, poate s-o găsească, pentru că nimic nu-l constrânge. Și când va putea să contribuie, o va face. 

Dacă un cetățean descoperă ceva incredibil, nu o să se aștepte la recompense, ci doar la satisfacția lui personală și la aprecierea celorlalți. Ce să mai dorească? Are tot ce dorește. Nu are nevoie de o vilă cu 10 camere, 3 mașini și 2 elicoptere. Are milioane de case peste tot în lume și mijlocul cel mai bun de a ajunge in orice loc. Vrea să simtă plăcerea unei mașini puternice? Poate să meargă cu ea, dar după aceea s-o lase și pentru alții. Pentru că el știe. Nu este nimic al lui, dar în același timp totul este al lui.

De ce nu putem și de ce trăim într-o lume nebună?

Este utopic ce zic eu aici și nu pentru că nu am avea posibilitatea tehnologică, dar suntem prea îndoctrinați și poate un scenariu tras la indigo după filmul knowing, ar face posibilă această lume.

Să luăm exemplul meu, care sunt un sărac(doar: 2 vile, una la mare și alta la munte, 2 mașini, firmă import-export, teren 10h, etc) și am câteva obiecte de care sunt atașat. Păi aș putea eu să renunț la aparatul meu foto sau la bicicleta mea? Foarte greu! Păi dacă mi-e așa greu mie să împart câteva obiecte, păi cel care este bogat, ce să mai zică?

Și din păcate proprietatea nu este singura problemă. Barierele culturale și religioase sunt problemele serioase care fac imposibil acest sistem. Când femeia arabă o să meargă neacoperită pe cap și când americanul o să înțeleagă că Dumnezeu nu le-a binecuvântat țara, o să ne gândim serios la acest sistem. Până atunci să fim mulțumiți dacă aplicăm câteva principii din acest sistem.

Dar poate nu trebuie să creăm această utopie și să încercăm să schimbăm în viața noastră câte ceva, să semene cu această utopie.

Și poate la un moment dat o să ajungem la această utopie.

Din păcate pentru noi, mă repet, trebuie să ne reevaluăm puțin prioritățile și să ne dăm seama ce este bine pentru noi.

Vorba lui George Carlin, pământul nu este în pericol, dar noi sigur suntem.

Acum, toate aceste gânduri nu sunt ale mele, după cum desigur ați ghicit. Mai jos sunt sursele mele principale:

The Venus Project - Jacque FrescoRoxanne Meadows

 Zeitgeist Moving Forward - Peter Joseph 

 

un cetatzean

04.04.2014 22:02

 

Joomla templates by Joomlashine