facebookflickr

8838931-hd-planet-earth

Mă uit în dreapta noastră, de unde vine ploaia și nu înteleg de ce ne comportăm așa. Asta nu înseamnă că dacă mă uit in stânga( de unde vin blugii :) ) văd o mare deșteptăciune. Îl mai știți pe Charles Chaplin? Eu mi-l aduc aminte dintr-un filmuleț în care mânca un bocanc, poate voi vi-l aduceți aminte din alte filmulețe/filme comice. Dar puteți să vă uitați la clipul de mai jos și vă dați seama că și pe vremea aceea oamenii își cunoșteau greșelile. Posibil sa le fi știut și mult mai înainte. 

Și auzim zi de zi citate gen

“Normal is getting dressed in clothes that you buy for work and driving through traffic in a car that you are still paying for - in order to get to the job you need to pay for the clothes and the car, and the house you leave vacant all day so you can afford to live in it.” 

Facem ceva să schimbăm asta? Constatăm absurditatea vieții pe care o ducem și mai înghițim în sec o dată.

Acum să privim puțin la ce trebuie să schimbăm în viețile noastre ca să evoluăm către o altfel de societate, una mai bună.

Care oare sunt necesitatile noastre primare? Adapost, hrana si afectiune. Mai este ceva?

 

De multe ori ma gandesc daca noi ca specie am ales drumul corect. Am ales oare noi drumul acesta? Am ales sa folosim unelte sa ne facem viata mai usoara si am parcurs un drum lung si am evoluat foarte mult. Putem spune ca suntem specia suprema de pe Terra.

 

Dar desi folosim unelte ca sa ne facem viata mai usoara oare viata este la fel de usoara pentru toti? De unde oare  apar diferentele intre noi? Oare sa fie succesiunea de imprejurari fericite pentru unii si nefericite pentru altii? Sa fie oare diferenta de inteligenta? Este foarte greu de spus, poate este o combinatie a celor doua! Cine poate sa stie?

 

Ce imi este clar insa, este faptul ca desi am evoluat foarte mult fata de specile dominate ne comportam exact ca ele. De multe ori ne referim la viata ca la o lupta, ne referim la viata ca o jungla, suntem intr-o continua competitie. Si oare pentru ce? Ce oare ne dorim de la viata? 

 

Multi o sa raspunda, dar adevarul este departe de raspunsul lor. De ce spun asta? Pentru ca atunci cand omul obtine ce vrea, o sa vrea altceva. Acest fapt este blestemul si motorul dezvoltarii noastre!

 

Ma gandesc deseori la proiectul Venus ( zeitgeist movement) si acesta mi se pare un sistem propice pentru nevoia noastra de dezvoltare. Acest proiect promoveaza lipsa unei ierarhii, lipsa unui grup de interese, lipsa proprietatii si lipsa baniilor, dar ce-mi place cel mai mult la acest sistem, pe care desi il agreez il consider utopic pentru generatia actuala si poate pentru cea viitoare, este faptul ca dezvoltarea societatii este gandita total diferit.

 

Dezvoltare societatii este condusa de cel care care da solutia optima din punct de vedere stiintific. Acel sistem este mentinut pana cand cineva gaseste un sistem care o sa depaseasca sistemul anterior. 

 

Astfel inteligenta, perseverenta si munca primeaza fata de imprejurarile fericite. Acum raman intrebari, multe intrebari. Dar sistemul acesta mi se pare mult superior tuturor sistemelor existente din toate punctele de vedere!

 

Consider ca acum putem sa oferim necesitatile primare pentru fiecare om de pe aceasta planeta dar din pacate nu avem bani sa oferim aceste necesitati. Nu vi se pare ceva gresit la mijloc?

 

un cetatzean.

08.04.2011, 01:44

Recent am scris despre un film serial, acum e monentul sa scriu despre un roman pe care tocmai l-am terminat. Un roman fluviu, cum am aflat in timp ce-l citeam, de la o buna prietena. Spre deosebire de film, la acest roman vreau doar sa punctez prin citate ce m-a impresionat cel mai mult.

 

Este al doilea roman care-l citesc despre Napoleon. Primul l-am gasit intamplator si l-am citit in lipsa de preocupare. Acolo citeam ca decaderea lui Napoleon a avut ca punct de plecare Spania, acolo unde luptele de guerilla i-au secatuit multe resurse. Acum in cel de al doilea roman citit despre Napoleon, aflu ca lupte de guerilla au fost si in Rusia. Dar aici mai aflu despre lipsa de geniu a lui Napoleon.

 

Pot sa zic din nou ca nu exista geniu!

 

Tolstoi ne arata cum razboiul nu este condus si nu este hotarat de catre un om sau un grup de oameni ci cum este condus de o forta invizibila. O forta care depinde de mult prea multi factori pentru a putea fi controlata de catre un singur om!

 

Hai sa vedem ce frumos explica razboiul Tolstoi.

 

"Ce este puterea politica?

 

Puterea politica este un raport astfel stabilit intre o anumita persoana si celelalte, incat, in virtutea lui, aceasta anumita persoana participa cu atat mai putin la o actiune colectiva cu cat exprima mai multe pareri, propuneri si justificari cu privire la actiunea in curs de a fi savarsita.

 

Ce forta pune in miscare popoarele?

 

Actiunea popoarelor sunt produse nu de puterea politica, nici de activitatea intelectuala si nici macar de imbinarea celor doua forte, cum au afirmat istoricii, ci de activitatea tuturor oamenilor partasi la un eveniment si care se grupeaza totdeauna astfel incat, cei cu cea mai mare participare directa la un eveniment iau asupra lor cele mai mici raspunderi si invers.

 

Din punct de vedere moral, drept cauza  a unui eveniment ni se prezinta puterea  politica, din punct de vedere fizic, cei ce se supun puterii. Dar, cum fara actiune fizica nu poate fi conceputa actiunea morala, cauza evenimentelor nu se afla nici in una, nici in cealalta, ci doar in unirea celor doua actiuni.

 

Sau altfel spus, notiunea de cauza nu se poate aplica fenomenului de care ne ocupam.

...

Cand vorbim de actiunea caldurii, a electricitatii sau a atomului, nu putem spune pentru ce iau nastere aceste actiuni si spunem  ca se intampla astfel  pentru ca asa este natura acestor fenomene, pentru ca asa este legea lor. Aceleasi lucruri se poate spune si despre fenomenele istoriei. De ce se dezlantuie razboaiele si revolutiile? Nu stim. Tot ce stim este ca, pentru infaptuirea cutarei actiuni, oamenii se aduna intr-o anume grupare si participa toti la eveniment si atunci spunem ca asa e natura oamenilor, ca asta este o lege."

 

In epilogul cartii ne descrie cum omul este impartit intre libertate si ratiune. Ne arata cum omul nu poate renunta la ratiune si cum nici nu poate sa fie liber in totalitate.

 

"Imi ridic mana cu intentia de a face un act fara cauza, dar faptul ca savarsesc un act far nici o motivare este el insusi cauza actului meu."

 

Un om nu poate fi liber atata timp cat este prizonierul timpului si spatiului.

 

"Ratiunea spune:

 
 1. Spatiul, cu toate formele care ii dau infatisarea, adica materia, este infinit si nu poate fi conceput altfel.
 2. Timpul este  o miscare infinita, fara nici o clipa de repaos si nu poate fi conceput altfel.
 3. Legatura intre cauze si efecte nu are inceput si nu poate avea sfarsit.

 

Constiinta spune:

 
 1. Eu sunt singur, si tot ce exista sunt eu; prin urmare, eu includ spatiul;
 2. eu masor timpul ce se scurge prin clipa prezenta constanta, in care eu singur ma recunosc vietuind; prin urmare, eu sunt in afara de timp, si 
 3. eu sunt in afare de cauzalitate, findca eu sunt cauza tuturor manifestarilor vietii mele.

 

Ratiunea este expresia legilor necesitatii. Constiinta este expresia esentei libertatii.

...

Libertatea este ceea ce se ia in consideratie. Necesitatea este cea care ia in consideratie. Liberatea este continut. Necesitatea este forma"

 

un cetatzean.

03.04.2011, 23:16

Sa presupunem ca putem atinge "cunoasterea absoluta" prin tehnnologie, prin spiritualitate sau o combinatie a celor doua. Sa presupunem ca poti atinge acest absolut doar prin spiritualitate, ignorand complet progresul prin tehnologie.

 

Si atunci cand ajungi sa cunosti totul aflii ca totul se bazeaza pe legi asemanatoare fizicii, o fizica total diferita pe care nu puteai s-o intelegi tu inainte de a ajunge la acest nivel. Atunci tu daca ai ajuns la cunoastere absoluta cu ajutorul spiritualitatii, nu inseamna oare ca ai trisat?

 

Oare ce o insemna "cunoasterea absoluta"?

 

Intrebarea cred ca este primul pas spre cunoastere. Daca ni s-ar permite sa adresam o singura intrebare unei fiinte superioare, o fiinta atotstiutoare, care oare ar fi aceea? Daca aceasta fiinta este atotstiutoare inseamna ca ea a ajuns la absolut.

 

Eu unul as intreba-o cum fost ea creata.

 

Si acum ma uit la mine, la cei din jur si-mi dau seama ca daca ar exista posibilitatea sa ajungem la absolut, noi, ca specie nu am avea nici o sansa!

 

Sa privim putin la oamenii care se duc la biserica pentru ca "asa e bine". Le este frica sa vorbeasca intr-un fel sau altul sa nu-i bata Dumnezeu. Chiar credeti ca Dumnezeu vrea sa va bata pe voi? Pe voi va bate ignoranta voastra! Cum spune si in Cartea Cartiilor, deschideti ochii!!

 

Cititi printre randuri, ganditi-va ce este adevar si ce nu este adevar. Cum puteti sa credeti in Sodoma si Gomora si in marele potop ca sunt pedepse de la Dumnezeu? Daca Dumnezeu este bun, atunci este bun! Daca ne-a lasat liber arbitru, pai atunci cred ca nu ne-a lasat cu jumate de masura. Credeti ca Dumnezeu lucreaza cu jumatati de masura?

 

Sau credeti ca Dumnezeu a incurcat limbile celor din Turnul Babel, ca sa nu ajunga la el. Credeti ca era nevoie sa faca asa ceva?! Nu mai cititi ad litteram totul.

 

Multi dintre voi, poate gandesc la fel ca mine, dar din pacate si eu si voi nu facem nimic. Se fac biserici, in loc de scoli si gradinite. Si multi sunt de accord ca nu este bine.

 

Dar nu concepem sa nu botezam copilul, sau sa ne casatorim fara sa ne predice preotul din cartiile lui batatorite. Multi or sa dea cu huoo, dar din pacate jumate din cei care dau cu huuo nu stiu ce zice omul in sutana, de unde citeste si  se plictisesc la slujbe. Pupa icoana, cu toate ca nu prea intelege de ce. Eh, acceptam totul pentru ca, deh, asa se face!

 

De ce oare alegem noi pentru copilul nou nascut? De ce ii alegem noi religia? Oare nu trebuie sa aleaga el? Eh, dar asa se face! Si oricum daca nu-i place, isi alege el dupa. Nu prea conteaza, dar hai s-o facem, sa fim in randul lumii! Vedeti ignoranta!

 

Sa nu considerati ca sunt ateu, eu cred in Dumnezeu, dar nu am nevoie de biserica sa ma rog la Dumnezeu.

 

Si ca sa incheim cifra opt, sa ajungem iar la absolut.

 

Eu am renuntat demult sa caut absolutul, infinitul. Pai daca stiu totul, nimeni din jurul meu nu stie si nu pot sa spun la nimeni, oare ce rost mai are sa stiu?

 

Vedeti de aceea Dumnezeu este Dumnezeu, Cel care le stie pe toate, pentru ca el suporta greutatea cunoasterii absolute!

 

un cetatzean.

24.01.2011, 20:04

Toti realizam ca educatia este foarte importanta pentru dezvoltarea unui individ. De asemenea mai realizam ca toti suntem diferiti. Si atunci de ce generalizam educatia? De ce existe tipare, programe scolare, de ce exista o line mediana? Si daca intr-un fel sau altul nu corespundem acestei "linii" de ce trebuie sa fim adusi pe aceasta "linie"?

De ce oare alegem calea cea mai usoara?

 

De mici suntem invatati cu frica, frica de BAU-BAU, frica de GAIA, unii mai nefericiti cu frica de bataie...intelegeti ideea. Suntem invatati cu frica pentru a ne putea controla mai usor, pentru a ne ferii de pericol. Cum sa-i explici unui copil ca nu este bine sa mearga pe intuneric sau sa nu intre intr-o camera in care nu are voie? Uite cum vine ... BAU, BAU!

  

Aici intervine si religia. Mie imi spunea mamaia ca Sf. Petru dupa ce murim ne cantareste pacatele si faptele bune. Si dupa cum se apleaca balanta te duci la Scaraoschi sau in Rai.  Saraca mamaie, nu stia in ce se baga...

 

- Pai si mamaie de ce se cantaresc si nu se numara?

- Pentru ca unele pacate sunt mai mari ca altele.

- Pai si care este cel mai mare pacat si care este cel mai mic pacat, sau care este fapta buna cea mai mare si fapta buna cea mai mica?

- Asta numai Domnul nostru stie si numai El stie.

- Si Sf Petru, nu?

- Da si El.

- Dar daca ai stii care cum atarna mai greu ai face in asa fel incat ca balanta sa incline spre Rai, nu?

- Nu, nu, nu trebuie sa te gandesti asa! Te bate Dumnezeu!

 

Hmm...Deja eram frustrat. Dar de ce sa ma bata Dumnezeu?

 

 

Si cand faceam fapte rele ma gandeam deja la Scaraoschi, care statea in intuneric. Si asa a inceput sa-mi fie frica de intuneric si mai mult. Deja era Gaia, Bau Bau, Omul Negru, Scaraoschi...ce mai aglomeratie! Deja mi se parea ca vad ceva, acolo departe in intuneric.

 

Si asa am capatat  frica de intuneric, dar am invatat in felul asta care este diferenta intre bine si rau. Sau cel putin asa cred eu.

  

Ha, ha! Incepe scoala. Niciodata nu am inteles de ce exista note sau calificative. Mai ales in clasele I-IV! Unde este rostul lor?

 

Aaaa, da! Stiu! Nu soptiti! Este vorba de concurenta, asta era!  Prin concurenta progresam si daca nu ar fi concurenta nu am putea sa mai progresam. Concurenta ne stimuleaza! Cat praf in ochii!

 

Concurenta aduce doar ura pentru ca mereu o sa fie un singur invingator! Prima inventie cunoscuta se pare ca ar fi ciocanul; credeti ca cineva s-a intrecut sa inventeze asta? Credeti ca Tesla era cu cineva intr-o intrecere? Sau Einstein?

 

Puteti spune ca la scoala se incepe bine, se fac o serie de materii de la matematica pana la desen! Si de aici putem vedea daca un copil este atras de real sau uman. Dar din pacate cam aici se reduce totul.

 

Exista un singur stil de predare. Stilul de predare nu se potriveste copilului? Neinteresant! Ne gandim sa abordam altfel predarea? Nuuu. Pai daca nu intelege e prost si ii dau o nota proasta. Am rezolvat problema.

Si uite asa apar problemele, aici apar desteptii si prostii.

 

Refuz sa cred in prostie, cum refuz sa cred in geniu! Exista oameni informati si oameni neinformati, oameni motivati si oameni nemotivati, sansa si nesansa.

  

Pana acum am vorbit  de clasele I-IV, dar ce se intampla mai departe? ... hai sa ajungem la ultimul nivel.

 

Nimic bun! Studiem la facultate nu pentru ca ne face neaparat placere, ci o facem pentru ca asa trebuie, asa ne aliniem pe "linia mediana". Majoritatea dupa ce terminam o facultate, invatam sa facem gem si dupa aceea ne apucam sa crosetam.

 

Scoala trebuie sa ne invete sa descoperim ce ne place, sa ne invete cu adevarat ce ne place! O scoala si o educatie ideala trebuie sa se asemene Republicii lui Platon.

 

un cetatzean.

13.12.2010, 00:17

Acum sunt pe la sfarsitul sezonului 3, deci nu pot sa afirm ca am deslusit toate "secretele". Dar hai sa scriu putin despre acest serial.

 

Nu stiu daca ati urmarit, dar daca nu ati urmarit haideti sa va fac un mic rezumat. Oamenii au facut niste roboti care sa-i ajute, roboti foarte avansati, tra la la si toate cele. Robotii s-au revoltat, au inceput un razboi care a durat o perioada de timp. S-a facut pace si dupa 40-50 ani, robotii au revenit si au atacat din nou. Acum au reusit sa ia si forma umana. Dupa acest atac oamenii au ajuns la un numar de doar 50000(au cam pierdut razboiul). Tot ce a mai ramas este o flota de nave comerciale, nave de extractie si o nava militara BATTLESTAR GALACTICA. Aceasta flota va fi urmarita de catre roboti sa fie distrusa, cu mici pauze, cam tot serialul.

 

Acum sa ajungem la miezul problemei.

Cea mai mare problema este lipsa tehnologiei. Adica, au putut creea roboti care sa se razvrateasca, au creeat saltul luminic, pot calatori prin spatiu fara nici o problema si mai folosesc: mopul, lopata si ciocanul. Acum nu va ganditi ca folosesc aceste echipamente sa se apere de roboti! Aici nu gaseam o problema, cu toate ca... Nu, dar procesul de obtinere al combustibilului este realizat cu buldozere, cu bande rulante si in general cu multa munca fizica! In general totul se face cu patentul si cu ciocanul. Echipamentele se strica mereu, dar ma repet, au reusit sa creeze niste super roboti. 

 

Eh, si partea care ma intereseaza pe mine cel mai mult. Mai sunt 50000 de oameni, au un singur scop comun si ei nu reusesc sa scape de BANI. Toata lumea munceste pe bani! La un moment dat se face si un sindicat! Cat de indoctrinati putem sa fim? In anul 2XXX nu gasim tehnologia sa ne facem viatza mai usoara si pe langa asta nu gasim o formula mai buna decat democratia? Intrigi politice, aceleasi reguli pe care le gasim si in ziua de astazi. Cei care faceti filme despre viitor nu puteti sa gasiti ceva mai bun sau oare noi ca specie suntem putin masochisti?

 

Mai este un sezon, sa speram ca va arata alta fata! 

 

un cetatzean.

04.03.2011, 22:37

"Conceptie materialista care respinge religia, credinta în supranatural și existenta oricarei divinitati, a miracolelor și a vietii de apoi; negare a lui Dumnezeu"

 

Mi-am adus aminte de o cunostinta care pe nepusa masa m-a intrebat:

 

"Tu esti ateu, nu? Mi-am dat seama. Si eu sunt la fel!" 

 

Nici atunci, nici acum nu am inteles cum aceasta persoana a concluzionat orientarea mea, avand in vedere ca nu am schimbat multe cuvinte si aproape nu ma cunostea deloc.

 

Intr-adevar nu gasesc adevarul in religie, dar nu pot sa afirm ca nu cred intr-o divinitate. In primul rand, in religiile ce le cunosc(in mica masura) divinitatea prinde forma, i se da ratiune, cand divintatea este doar continut si nu poate lua nici o forma.

 

Si incep sa cunosc oameni care afirma ca si ei sunt atei. In primul rand cred ca zic asta scarbiti de biserica ortodoxa pe care o gasim la noi in tara. Imi pare rau pentru oamenii cu adevarati buni din biserica romana de la care avem toti ce invata, care sunt manjiti de interesele marunte ale oamenilor in cautare de materialism. Sunt oameni care ne pot invata ce inseamna libertatea si care ne pot invata sa scapam de ratiune. Dar si acestia trebuie sa evolueze in gandire cum si biserica nu mai trebuie sa fie o institutie bazata pe bani. Acolo unde trebuie sa gasesti libertate trebuie sa si fie libertate.

 

Am fost de curand la o manastire si am fost scarbit de ce am vazut, calugari nespalati, neingrijiti, se certau intre ei cu noi de fata. Probabil era o cearta intre "bisericute"! Oare despre ce se discuta asa aprins? Cred ca era vorba de un verset din biblie. Sigur ca da!

 

Punctul de plecare al ateismului:

 

"Vrea Dumnezeu sa oprească raul, dar nu poate? Atunci nu este atotputernic. Poate Dumnezeu să oprească raul, dar nu vrea? Atunci el insusi este rau. Poate și vrea Dumnezeu să oprească raul? Atunci de ce mai există rau în lume?"

 

Paradoxul lui Epicur

 

Multi o sa vada adevarul suprem si o sa afirme inca o data ca ateismul este calea spre adevar. Si multi o sa se opreasca aici si nu o sa caute mai departe sa citeasca ce a vrut sa zica acest grec. Doctrina morala a lui Epicur (epicurism) ne invata sa nu ne temem de zei, de moarte si sa cautam placerile simple si naturale alte vietii.

 

Dar bibila fiind scrisa de oameni pentru a subjuga oameni, ne arata un Dumnezeu de care trebuie sa ne fie frica dar care ne iubeste. Dar cum am mai zis si in alte randuri, cititi printre randuri si nu trageti o conluzie dupa ce cititi o carte.

 

Pentru a contra ce a zis Epicur, as aduce aminte de liber arbitru, as spune ca binele si raul este inventia omului. Divinitatea nu are nevoie de aceste doua notiuni. La fel cum nu putem spune ca divinitatea este buna sau rea. Este asa cum trebuie sa fie!

 

Ateistii sunt siguri ca legile ce guverneaza aceasta lume sunt legile ce tin de ratiune, dar din pacate viata ar fi prea simpla daca s-ar baza numai pe ratiune. Cum spunea si nea Tolstoi o parte ratiune - una libertate. Nu se poate fara una dintre ele!

 

un cetatzean.

05.04.2011, 00:04

Niciodata nu am putut sa inteleg infinitul. Cum sa existe ceva care sa nu aiba cap sau coada, sau cum capul sa fie si coada? Este de apreciat cum marii matematicieni au putut sa se joace cu infinitul si sa-i puna limite.

Se pare ca au rezolvat problema creand limite, cu toate ca infinitul nu are limite. Ceva, ceva au reusit!

 

Si de la infinit ma duc cu gandul la univers si nu pot sa concep ca dincolo de atmosfera protectoare a pamantului exista doar intuneric, frig si nimic(vid). Oare daca dincolo de atmosfera noastra era lumina imi schimbam cumva capacitate de intelegere?

 

Einstein spunea ca are indoieli despre infinitatea universului, dar mai departe se vorbeste despre universuri paralele. Se poate oare sa fie posibila teoria universurilor paralele si acestea sa fie la randul lor infinite?

Alan Guth explică: „În esență, tot ceea ce se poate întâmpla se întâmplă într-una dintre alternative, ceea ce înseamnă că suprapus peste universul cunoscut există un univers alternativ, unde Al Gore este președinte și Elvis Presley este încă în viață.”

 

Se mai spune ca universul a fost creat dintr-o singularitate. Si de la explozia acelei singularitati, universul isi continua expansiunea. De aici exista doua teorii - universul isi continua expansiunea la infinit, sau isi continua expansiunea pana cand revine iar la singularitate.

 

Dar in aceste teorii eu nu am gasit ce este dincolo de univers.

Sa fie oare totul ca si papusile Matryoshka? Si iarasi totul la infinit... Nu poate nimeni sa  puna o limita sa aflam ce este acolo? Haideti voi oameni inteligenti!

 

Si cine se uita la papusa Matryoshka? Oare este Dumnezeu?

 

Deci unde este inceputul si unde este sfarsitul? Unde este capul si unde este coada?

 

un cetatzean.

19.01.2011, 20:54

Ho Ho Ho! Uite cum vine mosul gras cu barba alba....

 

Consumati, consumati, consumati! Totul este bine cand roata se invarte, cu cat ai banii mai multi cu atat esti obligat sa cheltui mai mult. Haideti sa muncim! Haideti sa muncim mai mult! Cu cat muncim mai mult cu atat putem cumpara mai mult!

 

Si acest ciclu trebuie intretinut, trebuie motivat.

De multa vreme lumea nu mai este interesata de cadouri simbolice, de felicitari. Felicitarea a devenit un accesoriu, cum este salata la ceafa de porc!

 

Originile lui Mos Craciun incep cu Sfantul Nicolaie ( sec. IV ), Episcop de Myra, o zona din Turcia. Sf. Nicolaie a fost un om generos, in special cu copii. Retineti, un om generos, in special cu copii. De unde pana unde au fost inclusi si adultii?

 

Pe 25 decembrie (nu se cunoaste exact data) s-a nascut CINEVA important. De aceea este cea mai importanta sarbatoare din an, pentru ca nu ai scapare. Nu-ti place bradul, nu-ti place de mos, atunci cumva, cumva trebuie sa fii prins! Nu intelegeti! Trebuie sa te simti exaltat si sa spui:"In ziua in care s-a nascut Domnul, trebuie sa fiu mai bun, trebuie sa fiu darnic, trebuie ...". Dar de ce trebuie sa fim MAI...intr-o zi, si de ce nu suntem in toate asa?

 

De Craciun trebuie sa intram in "spiritul" Craciunului, de pasti trebuie sa primim lumina, de libidinosul de Valentin( aka Valentine's Day) trebuie sa ne deschidem inima, de 1 martie dam martisoare, de 8 martie dam o floare! Si lista continua si nu mai se opreste!

 

Si se pare ca nu ne mai oprim, importam tot ce se poate. Mai nou se sarbatoreste si halloween-ul, trebuie sa te imbraci in dovleac si sa te distrezi!

 

Procesul de indobitocire continua, suntem invatati cum sa gandim, cum sa iubim, cum sa simtim!

 

Ati vazut ce bine este cand primim un cadou atunci cand ne asteptam mai putin. Atunci nici nu mai conteaza ce este dar pur si simplu suntem fericiti, pentru ca cineva s-a gandit la noi fara un motiv, fara sa fie impins de la spate. Dar mai avem timp de asa ceva?

 

Sper sa nu fiu inteles gresit, toate aceste "evenimente" au la baza lor ceva bun. Dar totul se altereaza cand in ecuatie intervine BANUL. Si atunci cand intervine banul, mesajul se pierde pe undeva si este ascuns in spatele unui paravan. Si din spatele acelui paravan nu mai vedem ce este important, ci vedem doar ce ni se arata!

 

un cetatzean.

 

29.11.2010, 10:44

 

Intr-un post anterior descriam miscarea zeitgeist si porneam de la filmul Zeitgeist Addendum; acum a aparut si filmul Zeitgeist Moving Forward.

Nu vreau sa povestesc lucrurile ce mi-au placut sau  lucrurile ce imi sunt clare.

Sa-mi incep pledoaria :)

 

In primul rand sfarsitul apocaliptic nu mi s-a parut deloc potrivit, pentru ca nu cred ca motivul pentru care trebuie sa ne schimbam viatza este lipsa sau epuizarea unei resurse naturale. Da, stiu ca nu este vorba de o resursa ci este vorba de toate resursele si ca modul in care le folosim acum este deficitar. Si totodata recunosc ca omul este sensibilizat atunci cand ii arati lucruri palpabile, lucruri ce-l ating direct, dar ... mi se pare cam fortat. Si sfarsitul filmului arata cum toata lumea era convinsa de sistemul bolnav si aruncau cu totii banii. Exagerat! Nu cred ca schimbarea o sa fie brusca! Sa zicem ca rezolvam problema energiei, energia sa fie total gratis, credeti ca asta ar rezolva problema societatii noastre? Multii o sa-mi spuna ca este vorba de petrol si petrolul este folosit foarte mult in societatea noastra. Dar revin si spun, daca gasim ceva sa inlocuim si aceasta resursa, problemele noastre s-au rezolvat?

 

In al doilea rand, eu inteleg ca deciziile la nivel de management inteligent al resurselor o sa fie luate de catre un master computer. Inteleg ca aceste decizii le ia acest master computer, dar restul deciziilor? Eu nu am regasit nici un fel de ierarhie. Sa inteleg ca nu exista? Eu unul imi doresc sa nu mai existe acest sistem piramidal, dar nu reusesc sa ma gandesc la un alt sistem eficient. Cine o sa conduca? Doar nu o sa supunem la vot orice decizie care trebuie luata? Sa nu-mi spuneti ca o sa aleaga calculatorul si aici! Sa nu ma intelegeti gresit eu  nu doresc un conducator sau nu inseamna ca nu concep viata fara ca cineva sa-mi spuna ce sa fac, dar totusi cineva trebuie sa ia decizii!

 

De ce este o utopie? 

 

Acest sistem se bazeaza foarte mult pe educatie, pe formarea individului, dar ce facem cu generatia actuala? Pentru generatia actuala o asemenea schimbare mi se pare imposibila!

 

 

un cetatzean.

15.02.2011, 10:16

 •  Start 
 •  Prev 
 •  1  2 
 •  Next 
 •  End 

Page 1 of 2

Joomla templates by Joomlashine