facebookflickr

Recent am scris despre un film serial, acum e monentul sa scriu despre un roman pe care tocmai l-am terminat. Un roman fluviu, cum am aflat in timp ce-l citeam, de la o buna prietena. Spre deosebire de film, la acest roman vreau doar sa punctez prin citate ce m-a impresionat cel mai mult.

 

Este al doilea roman care-l citesc despre Napoleon. Primul l-am gasit intamplator si l-am citit in lipsa de preocupare. Acolo citeam ca decaderea lui Napoleon a avut ca punct de plecare Spania, acolo unde luptele de guerilla i-au secatuit multe resurse. Acum in cel de al doilea roman citit despre Napoleon, aflu ca lupte de guerilla au fost si in Rusia. Dar aici mai aflu despre lipsa de geniu a lui Napoleon.

 

Pot sa zic din nou ca nu exista geniu!

 

Tolstoi ne arata cum razboiul nu este condus si nu este hotarat de catre un om sau un grup de oameni ci cum este condus de o forta invizibila. O forta care depinde de mult prea multi factori pentru a putea fi controlata de catre un singur om!

 

Hai sa vedem ce frumos explica razboiul Tolstoi.

 

"Ce este puterea politica?

 

Puterea politica este un raport astfel stabilit intre o anumita persoana si celelalte, incat, in virtutea lui, aceasta anumita persoana participa cu atat mai putin la o actiune colectiva cu cat exprima mai multe pareri, propuneri si justificari cu privire la actiunea in curs de a fi savarsita.

 

Ce forta pune in miscare popoarele?

 

Actiunea popoarelor sunt produse nu de puterea politica, nici de activitatea intelectuala si nici macar de imbinarea celor doua forte, cum au afirmat istoricii, ci de activitatea tuturor oamenilor partasi la un eveniment si care se grupeaza totdeauna astfel incat, cei cu cea mai mare participare directa la un eveniment iau asupra lor cele mai mici raspunderi si invers.

 

Din punct de vedere moral, drept cauza  a unui eveniment ni se prezinta puterea  politica, din punct de vedere fizic, cei ce se supun puterii. Dar, cum fara actiune fizica nu poate fi conceputa actiunea morala, cauza evenimentelor nu se afla nici in una, nici in cealalta, ci doar in unirea celor doua actiuni.

 

Sau altfel spus, notiunea de cauza nu se poate aplica fenomenului de care ne ocupam.

...

Cand vorbim de actiunea caldurii, a electricitatii sau a atomului, nu putem spune pentru ce iau nastere aceste actiuni si spunem  ca se intampla astfel  pentru ca asa este natura acestor fenomene, pentru ca asa este legea lor. Aceleasi lucruri se poate spune si despre fenomenele istoriei. De ce se dezlantuie razboaiele si revolutiile? Nu stim. Tot ce stim este ca, pentru infaptuirea cutarei actiuni, oamenii se aduna intr-o anume grupare si participa toti la eveniment si atunci spunem ca asa e natura oamenilor, ca asta este o lege."

 

In epilogul cartii ne descrie cum omul este impartit intre libertate si ratiune. Ne arata cum omul nu poate renunta la ratiune si cum nici nu poate sa fie liber in totalitate.

 

"Imi ridic mana cu intentia de a face un act fara cauza, dar faptul ca savarsesc un act far nici o motivare este el insusi cauza actului meu."

 

Un om nu poate fi liber atata timp cat este prizonierul timpului si spatiului.

 

"Ratiunea spune:

 
  1. Spatiul, cu toate formele care ii dau infatisarea, adica materia, este infinit si nu poate fi conceput altfel.
  2. Timpul este  o miscare infinita, fara nici o clipa de repaos si nu poate fi conceput altfel.
  3. Legatura intre cauze si efecte nu are inceput si nu poate avea sfarsit.

 

Constiinta spune:

 
  1. Eu sunt singur, si tot ce exista sunt eu; prin urmare, eu includ spatiul;
  2. eu masor timpul ce se scurge prin clipa prezenta constanta, in care eu singur ma recunosc vietuind; prin urmare, eu sunt in afara de timp, si 
  3. eu sunt in afare de cauzalitate, findca eu sunt cauza tuturor manifestarilor vietii mele.

 

Ratiunea este expresia legilor necesitatii. Constiinta este expresia esentei libertatii.

...

Libertatea este ceea ce se ia in consideratie. Necesitatea este cea care ia in consideratie. Liberatea este continut. Necesitatea este forma"

 

un cetatzean.

03.04.2011, 23:16

Joomla templates by Joomlashine