facebookflickr

"Conceptie materialista care respinge religia, credinta în supranatural și existenta oricarei divinitati, a miracolelor și a vietii de apoi; negare a lui Dumnezeu"

 

Mi-am adus aminte de o cunostinta care pe nepusa masa m-a intrebat:

 

"Tu esti ateu, nu? Mi-am dat seama. Si eu sunt la fel!" 

 

Nici atunci, nici acum nu am inteles cum aceasta persoana a concluzionat orientarea mea, avand in vedere ca nu am schimbat multe cuvinte si aproape nu ma cunostea deloc.

 

Intr-adevar nu gasesc adevarul in religie, dar nu pot sa afirm ca nu cred intr-o divinitate. In primul rand, in religiile ce le cunosc(in mica masura) divinitatea prinde forma, i se da ratiune, cand divintatea este doar continut si nu poate lua nici o forma.

 

Si incep sa cunosc oameni care afirma ca si ei sunt atei. In primul rand cred ca zic asta scarbiti de biserica ortodoxa pe care o gasim la noi in tara. Imi pare rau pentru oamenii cu adevarati buni din biserica romana de la care avem toti ce invata, care sunt manjiti de interesele marunte ale oamenilor in cautare de materialism. Sunt oameni care ne pot invata ce inseamna libertatea si care ne pot invata sa scapam de ratiune. Dar si acestia trebuie sa evolueze in gandire cum si biserica nu mai trebuie sa fie o institutie bazata pe bani. Acolo unde trebuie sa gasesti libertate trebuie sa si fie libertate.

 

Am fost de curand la o manastire si am fost scarbit de ce am vazut, calugari nespalati, neingrijiti, se certau intre ei cu noi de fata. Probabil era o cearta intre "bisericute"! Oare despre ce se discuta asa aprins? Cred ca era vorba de un verset din biblie. Sigur ca da!

 

Punctul de plecare al ateismului:

 

"Vrea Dumnezeu sa oprească raul, dar nu poate? Atunci nu este atotputernic. Poate Dumnezeu să oprească raul, dar nu vrea? Atunci el insusi este rau. Poate și vrea Dumnezeu să oprească raul? Atunci de ce mai există rau în lume?"

 

Paradoxul lui Epicur

 

Multi o sa vada adevarul suprem si o sa afirme inca o data ca ateismul este calea spre adevar. Si multi o sa se opreasca aici si nu o sa caute mai departe sa citeasca ce a vrut sa zica acest grec. Doctrina morala a lui Epicur (epicurism) ne invata sa nu ne temem de zei, de moarte si sa cautam placerile simple si naturale alte vietii.

 

Dar bibila fiind scrisa de oameni pentru a subjuga oameni, ne arata un Dumnezeu de care trebuie sa ne fie frica dar care ne iubeste. Dar cum am mai zis si in alte randuri, cititi printre randuri si nu trageti o conluzie dupa ce cititi o carte.

 

Pentru a contra ce a zis Epicur, as aduce aminte de liber arbitru, as spune ca binele si raul este inventia omului. Divinitatea nu are nevoie de aceste doua notiuni. La fel cum nu putem spune ca divinitatea este buna sau rea. Este asa cum trebuie sa fie!

 

Ateistii sunt siguri ca legile ce guverneaza aceasta lume sunt legile ce tin de ratiune, dar din pacate viata ar fi prea simpla daca s-ar baza numai pe ratiune. Cum spunea si nea Tolstoi o parte ratiune - una libertate. Nu se poate fara una dintre ele!

 

un cetatzean.

05.04.2011, 00:04

Joomla templates by Joomlashine